viernes, 28 de marzo de 2008

CONCLUSIONS

Després de realitzar la miniactivitat 1.3 (que no era tan mini.... per a mi maxiactivitat1.3) us presento les conclusions que n'he extret a nivell conceptual, a nivell personal queda el que he aprés i la perspectiva del que em queda per aprendre.
Hem comentat la comprensió de la interacció CTS i com repercuteixen en l’educació com a necessari si pretenem que en el futur les persones prenguin decisions i adoptin aptituds responsables enfront del desenvolupament i les conseqüències que d’ell es deriven. Hem de saber comprendre i valorar l’impacte que les tecnologies de la informació i la comunicació tenen en les nostres vides, en la societat actual i com repercutiran en el futur.
En la societat del coneixement, quines són les noves exigències educatives?Un enfocament habitual del tema de les noves tecnologies i l’educació és reduir-ho als aspectes didàctics, és a dir, considerar-ho un recurs més. En realitat les noves tecnologies estan canviant el món pel qual eduquem a nens i joves, per això caldrà re definir les prioritats dels educadors i dels Centres. En el món de l’ensenyament hi ha una llarga tradició de fer les coses d’una determinada manera, per això caldrà temps i forces energies per incorporar les tecnologies que la societat té a l’abast en el procés d’ensenyament.
Les TIC permeten ampliar estratègies i metodologies de les accions formatives i canvien el rol del docent, de dipositari de la informació a assessor del procés. El docent no pot transmetre coneixements sinó informació que pot (o no) ésser convertida en coneixement pel receptor en funció dels seus coneixements previs, l’adequació de la informació, la seva estructuració,...
L’actual revolució tecnològica afectarà a l’educació formal de moltes maneres. Així ho assenyalen documents,estudis i congressos organitzats per la Unió Europea sobre la societat de la informació, on es destaca un fet important: la societat de la informació serà la societat del coneixement i de l’aprenentatge.
En el primer informe anual del Foro de la Societat de la Informació a la Comissió Europea (Foro de la Sociedad de la Información, 1996) s’hi diu: "El cambio [hacia la sociedad de la información] se produce a una velocidad tal que la persona sólo podrá adaptarse si la sociedad de la información se convierte en la 'sociedad del aprendizaje permanente'". Caldrà canviar la idea de learning per la d’aprenentatge al llarg de tota la vida “life-long learning”, amb formació permanent al llarg de la vida laboral un cop s’ha acabat la formació educativa.
Els mestres deixaran de ser transmissors de coneixement i passaran a ser tutors que ordenin la informació, dirigeixin els alumnes cap on puguin trobar-la i fer-los notar la diferencia de qualitat entre les informacions trobades. Per a aquesta transformació digital cal un canvi de mentalitat i una major inversió en recursos tècnics. Recullo una cita extreta de les síntesis on Salvador Cardús exposa que cal perdre la por i incorporar la tecnologia a l’escola sense perdre la identitat educativa: “L’escola hauria de revisar, sense fer catastrofisme, la seva relació amb els mitjans de comunicació (...) Pot ser caldria començar a des dramatitzar el paper suposadament negatiu dels mitjans de comunicació de massa (...) Però, sobretot, caldria que no hi volgués competir, amb els mitjans. L’escola ha de seguir essent l’espai privilegiat de la paraula dita, escrita i llegida. No dic que només sigui això: dic que ho sigui principalment. Mai no serà cert que qualsevol imatge valgui més que mil paraules. No: el cert és que una imatge només té valor si som capaços de descobrir-hi mil paraules o més. Per tant, el món audiovisual no és menja el món de la paraula sinó que, recíprocament, es tradueixen, es provoquen... En definitiva, s’enriqueixen. És des d’aquesta perspectiva que l’escola pot conviure amablement amb aquesta competència”. [1]
[1] Cardús, S. El desconcert a l’educació. Barcelona. Ed. La campana, 2000. Pàg. 57-58
No només canvia la tasca docent, els estudiants prendran un rol més actiu i es convertiran en protagonistes del seu propi aprenentatge, es tracta d’utilitzar la tecnologia de la informació per a crear escoles que permetin una formació adequada a la societat on estan immersos.
La pregunta és: Està preparada l’escola per afrontar el repte?... si la resposta és afirmativa......podrà el Departament d’Ensenyament afrontar la inversió que comporta l’adequació?

sábado, 22 de marzo de 2008

Articles vinculats a l'assignatura NTICEDU

Autoavalució activitat 1.3
Dels fils de conversa vaig triar el de Frida com a argument per comprovar com les noves tecnologies incideixen en les arts del segle XXI, en el mapa intento justificar els fets amb els programes informàtics que afavoreixen la pintura, la música i la literatura. Tot i acceptant que sempre hi haurà artistes que considerarant el procés creatiu com quelcom intern i personal, exemp de maquinari.
També he escollit el rol del nou professor en un entorn TIC perquè considero que els recursos que ofereixen les TIC en educació són un ventall de possibilitats que no es poden comparar amb els llibres de text ni en la transmissió oral de continguts de l’ensenyament tradicional.
Una educació fonamentada en les noves tecnologies amb un professor que canvies el rol per orientador, guia,... seria per a mi un model d’escola.
El debat ha estat molt interessant per l'argumentació de les premisses presentades que li donava rigor.
Donada la meva ignorància tecnològica he invertit molt de temps en practicar amb el blog i amb el Cmap, però ho considero temps ben aprofitat donat que ara disposo de més recursos.
Properament us presentaré els mapes de l'activitat per comentar les relacions que s'hi estableixen

sábado, 15 de marzo de 2008

Un breu parèntesi



Una setmana cultural amb colònies incloses a una certa edat... és poc més que una marató.

Aquestes activitats m'han portat a fer un breu parèntesi en l'actualització del blog i m'han donat la oportunitat de fer una reflexió:

Quan l'escola deixa de ser formativa i es converteix en constructiva canvia l'ambient de treball i les relacions personals. Els alumnes estan interessats cercant la documentació que els cal per construir el seu coneixement, les seves aportacions,.... i l'ambient (encara que sorollós) més de treball. S'estableixen relacions més properes i col.laboratives entre alumnes i professors i les produccions escolars presenten un grau de reflexió i treball considerables.

Si això satisfà a docents i alumnes i aconsegueix coordinar tot el Centre amb un objectiu comú (temàtica de la Setmana Cultural)... perquè només dura una setmana?

Tornarem de les vacances i alguns dels alumnes que més han participat fent aportacions potser suspendran alguna assignatura.

Potser l'escola hauria d'escoltar més els interessos dels alumnes i buscar una harmonia entre el que cal fer i com ens agradaria fer-ho. Giani Rodari va escriure:... i potser algun dia els bancs floriran....

sábado, 8 de marzo de 2008

"Els problemes es construeixen"

Aquesta frase l'he escoltada avui a la trobada presencial d'una assignatura a la qual he pogut assistir. D'entrada m'ha calgut interpretar-la correctament doncs ningú no és conscient de construir els seus propis problemes. Sempre hem considerat que els problemes ens atrapen a nosaltres.
Però si som capaços de minimitzar el problema aliè perquè no entra en els nostres esquemes o en el nostre context com a "problema", perquè no som capaços de descontextualitzar els nostres propis i analitzar-los des d'una altra perspectiva. Potser serà més fàcil trobar la solució.
I si el problema ens ve determinat per un altre.... (company, alumne,...)? Intentem posar-nos en el seu lloc i potser canviarà la nostra interpretació i deixarà de ser un problema.

viernes, 7 de marzo de 2008

Recursos divertits

Tots els que estem treballant a les aules necessitem recursos motivadors i alhora efectius.Hem utilitzatalguns recursos dins l'àrea musical i plàstica que han agradat molt als nens i nenes i per això volia compartir-los amb vosaltres.
Per l'àrea de música vam recórrer al web www.lesluthiers.org, entrant al youtube.com aneu a videos i demaneu losluthiersdelaweb i els alumnes passaran una bona estona.
Per a l'àrea de plàstica: www.xtec.es/recursos/plastica/index.htm i busqueu Art a l'educació infantil.
Són recursos que ajuden a aconseguir gust i sensibilitat per l'art i formen el pensament crític.
Espero que us agradi i els hi agradi.

jueves, 6 de marzo de 2008


Aqui teniu una vista del meu poble, visc en un petit poble de l'Alt Empordà, molt tranquil amb el caliu dels llocs on tothom es coneix.
És un mirador des del golf de Roses fins al Canigó passant per la plana. Dedicar una estona a observar aquest meravellós paisatge desperta els sentits!!!

Articles vinculats a l'assignatura NTICEDU

Ciència, tecnologia i societat: nous interrogants per a la psicologia

Llegint l'article de Domènech i Tirado he entés perquè em va costar decidir-me per un dels molts mapes conceptuals que vaig elaborar a l'activitat 1. Finalment em vaig decidir pel que a més de vincular els conceptes esmentats es retroalimentaven de forma cíclica. La relació entre ciència, tecnologia, societat i educació avui en dia és força clara, el que és dificil determinar és qui serà l'ou i qui la gallina
1. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?

He procurat respondre al qüestionari partint del que he pogut experimentar en la pràctica docent i de les expectatives que he dipositat en l’assignatura. Ho podria defensar amb arguments sòlids doncs forma part del nostre dia a dia i segur que tots trobaríem exemples per defensar el que he escrit.
Les TIC han passat a formar part de la vida personal i educativa, l’entorn virtual és el mitjà utilitzat per a moltes gestions que s’havien de fer presencialment, tot això ha suposat un canvi considerable en la vida de les persones que s’han anat adaptat, amb més o menys fortuna, a un nou sistema de funcionament.
Aquesta avaluació inicial m’ha fet reflexionar sobre el canvi social (m’atreviria a dir revolució) que ha representat la incorporació de les noves tecnologies a la nostra vida diària. Fins i tot persones d’edat avançada i sense coneixements informàtics han incorporat sistemes de gestió virtual i els utilitzen freqüentment.
Els meus esquemes estan oberts a futurs canvis, no només per les possibilitats i recursos que m’ofereix l’assignatura, sinó per l’avenç constant de les noves tecnologies i de les noves aplicacions que ens ofereixen. Penso que en un món canviant com el nostre no és bo tancar els esquemes, perquè limitem les nostres possibilitats. Potser fóra bo posar-hi un filtre però no un pany.
Puntuació : Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte fonamental de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 6
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 9
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 9
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 10
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 9
DT2) La tecnologia és força neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 7
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 0
TE1) La Tecnologia Educativa ha d’assegurar un bon domini de les TIC: 8
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 1
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 9

Mapa conceptual


Calaix de sastre

Sempre m'ha agradat aquesta expressió. En un calaix de sastre hi cap de tot i tot té la seva utilitat. Una bona manera d'anar per la vida..... trobant el valor de les petites coses que ens envolten i que sovint no guardariem al calaix de sastre perquè ens semblen insignificants... fins al dia que les trobem a faltar!!